Česká reprezentace ovládla juniorské Mistrovství Evropy a získala tři zlaté medaile.

19.08.2015 13:18

 Tým České reprezentace při medailovém ceremoniálu. Na snímku ze stupňů vítězů jsou zleva: Dominik Bertels, Matěj Novák, Martin Skoupý, Honza Kadlec, Ondra Škaloud, Zbyněk Exner, Michael Čižmár a Boris Svoboda.

 

 

  Juniorské Mistrovství Evropy se letos odehrálo na domácí půdě v Ostravě. Do nominace byli pozváni i dva chebští hráčí Boris Svoboda a Honza Kadlec, pro které to byl nejvýznamnější turnaj jejich dosavadní hráčské kariéry. Realizční tým vedený Milanem Lipmannm se usiloval dobýt některou z medailí a ve smělých a nikoli nereálných snech měla mít i ten nejcennější lesk. V květnovém přípravném Nationen Cupu již naši reprezentanti předvedli, že do výsledkových listin budou chtít promluit velmi výrazně. Po týdením tréninku byl Český juniorský tým sstaven v této podobě - Boris Svoboda, Michael Čižmár, Honza Kadlec, Matěj Novák, Zbyněk Exner, Ondra Škaloud a náhraníkem byl Dominik Bertels. Ve startovním poli dívek byla Alena Doleželová jedinou českou juniorkou.

   Jak již bývá zvykem, pohledy fanoušků a příznivců minigolfu se upřely k Ostravě zejména v úvodním hracím dnu a prostřednictvím online přenosů sledovaly průběžné výsledky. Nutno podotknout, že to byl pohled velice příjemný. Medailové ambice se hned v úvodu začaly jevit jako velmi reálné předsevzetí, neboť naši hráči odstartovali fantasticky a ujali se vedení hned v úvodním kole. Své zážitky, pocity a dojmy prozradil i přímý účastník tohoto veleúspěšného turnaje Honza Kadlec.  "Němečtí hráči byli obhájci titulu a zároveň hlavními kandidáti na další triumf. Znalost domácího hřiště, velká podpora ze strany fanoušků a hlavně touha přerušit vítěznou šňůru Němců, to byla velmi silná motivace pro Českou reprezentaci. Do medailového souboje jsme však nesměli zapomenout ani na Švédy, kteří dokáží překvapit a zahrát výborný týmový výsledek. Do hracího dne jsme vstoupili výborně a ujali se vedení o tři údery před druhým Německem a o pět úderů před třetími Němci." V nastavené trendu pokračovali naši hráči i ve kole druhém. Při pohledu na výsledky se však u Českého týmu objevil trest a penalizace dvou trestných úderů, které byly připsány Dominikovi Bertelsovi a zároveň celému týmu. "Zde se naplno projevila německá buldočí nátura udělat cokoli a zároveň to značilo jejich obavy i zoufalost.  Na podnět Němců byl Český tým potrestán za nevyhovující balon. Na dráze zvané labyrint jsme hráli tzv. šedivku. Němci nechali balon přeměřit a jeho rozměry byly mimo povolenou toleranci. Průměr 37 mm byl o půl milimetru menší, než povolují pravidla. V průběhu kola jsme tak museli přejít na jiný balon, bez jakéhokoli zkušebního úderu. Zvládli jsme to !!!Tento krok Němců nás však ještě více nakopl a zvýšilo to naše odhodlání bylo zkrátka naprosto maximální. Po čtyřech odehraných kolech jsme měli na konci prvního hracího dne náskok před druhými Němci 11 úderů a třetím Švédům jsme nadělovali ještě další dva údery. " 

   V tu chvíli už začala mezi fanoušky a příznivci panovat nadšená nálada, ale zároveň i určitá nervozita na dálku. Vždyt kluci byli nakročeni fantastickým krokem, vše vypadalo na dosah a jako poměrně hladká cesta. Jenže ty myšlenky....jen to nepokazit....to přeci jen v hlavách minigolfistů občas dokáže provětrat hlavu. "My jsme byli od okolního světa tzv. odříznuti. Sledování výsledkových tabulí jsme měli zakázáno a Lípovi jsme museli odevzdat i mobily a tablety a v hrací den jsme se zkrátka měli věnovat jen vlastnímu a týmovému výkonu a výsledku." 

   Druhý hrací den však přinesl malé polevení Českého týmu a naopak mohutný nástup Němců. V 6. kole zlikvidovali náskok našich juniorů když jim nadělili 10 koulí a vystřídali je ve vedení, které jim vydrželo až do nástupu na závěrečný okruh. Do něj nastupovali Němci s dvouúderovým vedením. Rakušané a Švédi byli již ve značném odstupu a tyto dva týmy čekal přímý souboj o bronz. Vedení Němců se ukazovalo jako velmi nepříznivý stav a při pohledu na přetížený výsledkový servis se nejdnomu českému fanouškovi vyloudil smutný povzdech......vždyt ti naši kluci byli tak blízko k životnímu úspěchu a Němci nejsou týmem, který turnaj ztrácí.... "Již to vypadalo, že Němci svůj titul obhájí. My jsme se však díky obrovské podpoře fanoušků a především díky velké psychické koncentrovanosti dokázali vybičovat k maximálnímu výkonu a zahráli jsme svůj nejlepší týmový výsledek 119 úderů. Tím jsme porazili Němce v celkovém součtu o 5 úderů a vytoužené zlaté medaile tak zůstaly doma !! Symbolickou zlatou tečkou byla závěrečná 18 v podání Ondry Škalouda a obrovská radost mohla propuknout. Je to historicky první zlatá medaile pro České juniorské družstvo."  V souboji o bronz byli nakonec úspěšnější Rakušáci.

   Třetí hrací den již znamenal jen souboj jednotlivců a po 9. odehraném okruhu již pokračovalo 15 nejlepších juniorů. Do elitní patnáctky se probojovalo hned pět našich reprezentantů. Boris Svoboda byl velmi blízko bronzové příčce, Honza Kadlec byl od medailí vzdálen. Nesmírně dramatický byl samotný závěr, ve kterém vedoucí Ondra Škaloud ztratil jednoúderový náskok a o titulu Mistra Evropy musel rozhodovat nezvykle dlouhý rozstřel s německým reprezetantem Manuelem Szablikowskim. Rozhodlo se až na dvanácté dráze - šneku, kdy narozdíl od Ondry Manuel neproměnil. Obrovská radost, obrovský úspěch a zlatá medaile pro Českou republiku. Tato měla pořadové číslo 3 !!! Ano...již třetí, Česká republika totiž nenechala soupeřům doslova ani líznout. Alena Doleželová, jediná česká startující juniorka, totiž rovněž dokázala porazit celé startovní pole, rovněž se rozhodovalo až v závěrečném rozstřelu a rovněž v něm Německo utrpělo porážku. Nevídaný úspěch z kategorie životních a nejspíš i nenapodobytelných. Tři zlaté medaile byly jak ze scénáře nejtajnějšího snu.

   Závěrečný hrací den byl vyčleněn na KO systém pro nejlepších 32 chlapců a 16 dívek. Dominik Bertels byljediným českým hráčem, který se do vyřazovacích soubojů nekvalifikoval. Všichni byli zvědaví, zda bude pokračovat zlatá Česká loupež. Alena Doleželová však v semifinálovém souboji padla a i v boji o bronz nestačila na svoji soupeřku. V soutěži juniorů jsme všichni mohli očekávat další velice zajímavé souboje a po předchozích úspěších hlad po medailích rostl. "

"Michael Čižmár padl hned v úvodním kole a po druhém se rozloučil i Boris Svoboda. Zbytek našich juniorů postoupil do čtvrtfinále, kde se všichni utkali s německými protiháči. Němci do souboje šli s jasným cílem a odhodláním. Chtěli nám oplatit potupnou porážku z předchozích bojů.Přes čtvrtfinále nikdo z našich nepostoupil, ale celkovou spokojenost z dosažených úspěchů jsme si nenechli vzít. Česká výprava pod vedením Milana Lipmanna získala tři zlaté medaile a je prvním reprezentačním výběrem. který takový úspěch dokázal!"

   Za vynikající úspěch a reprezentaci patří poděkování celému realizačnímu týmu ve složení Milan Lipmann (head coach), Martin Skoupý (coach), Ivan Macho (coach), Boris Svoboda, Michael Čižmár, Honza Kadlec, Matěj Novák, Zbyněk Exner, Ondra Škaloud, Dominik Bertels a Alena Doleželová. To jsou Mistři Evropy pro rok 2015 !!!

   Česká televize natočila ze zlatého šampionátu reportáž, která je asi nejzdařilejší ze všech předchozích mediálních prezentací. Kromě rozhovorů, kometářů v ní spatříte velmi nevšední záběry kamery. Emoce hráčů i členů realizačních týmů v ní stejně jako "zlatý úspěch" samozřejmě nesmí chybět.

Jan Wolf + Jan Kadlec

 

Vyhledávání

Kontakt

TJ MG Cheb, z.s. Břehnická 19
Cheb
350 02
+420 722 240 879
OTEVŘENO KAŽDÝ ROK:

vždy od 1.dubna. - 30.září

Po - Pá :        14:00 - 20:00

So :                12:00 - 20:00

Ne a svátky : 13:00 - 20:00

Za nepříznivého počasí zavřeno.

 

Více informací o minigolfovém areálu.

Facebook

Adresa areálu: Břehnická 19, Cheb -> lokalizace v Mapy.cz